ego – mintea straina – labirintul

despre ego cateva vorbe…

incercam sa definim egoul ca mai apoi sa-l identificam.

asadar cum stim ca cineva are ego?   ne uitam dupa niste emotii si niste tipare foarte mari (ca sa le putem vedea clar) vizibile din exterior. mandrie, incapatanare, are o grija exagerata doar pentru nevoile lui, este un “egoist”, primeste dar nu da, ati prins ideea in general.

din interior egoul se manifesta astfel. are un dialog interior (sir de ganduri) care justifica actiunile lui si ale persoanei, “rationamentele” se bazeaza pe cultivarea tiparelor comportamnetale de mai sus, cauta si recunoaste “hrana” energetica/emotionala de care are nevoie pe care o ia de la alte persoane sau din propriile ganduri.

egoul se lipeste de sine si este confundat cu acesta de catre oameni.

majoritatea oamenilor recunosc ca exista ego, ca suntem “putin” egoisti cateodata, ca avem un ego mai mic sau mai mare in diferite situatii, recunoastem asadar ca ne este strain, prin faptul ca vrea sa fie separat, sa conduca, nu sa fie in armonie.

eu identific egoul cu ceea ce numeste castaneda mintea zburatorului. mintea unei entitati care traieste mult mai mult ca un om, care nu are astampar si careia ii este frica.  frica ca il vom descoperi si va ramane fara hrana/fara acces la consiinta oamenilor. aceasta minte/ego are cicluri rapide de gandire dar neconsistente, se poate remarca sirul gandurilor care niciodata nu stau locului, in cateva momente gandul zboara de la mar la avion, trecand prin piata, etc..  (ca si exercitiu de observare, stati linistiti si observati gandurile, si succesiunea lor).  sau incercati sa va ganditi doar la un singur lucru fara sa vina alt gand in minte.

de aceea se spune ca mintea porunceste corpului si corpul se supune. mintea porunceste mintii si intampina rezistenta.

asadar ca metode de debarasare a mintii straine, avem rugaciunea, meditatia, nonactiunea si mai sunt si altele desigur.

mintea noastra cea adevarata este cea cu care putem percepe mintea si ochii lui dumnezeu. dar ea vorbeste incet iar galagioasa asta mica, face mult zgomot/ganduri, aduce multe imagini pana se suie si acapareaza fiinta umana.

egoul sau mintea straina este inteligenta de felul ei. complica lucrurile cand incerci sa il/o dai jos. este chiar de accord cu tine ca ea exista si ca trebuie data jos sau temperata. cum? ei si aici intervine cu clasificari diverse, cu tipare, cu emotii cu ce trebuie sa faci in ce ordine, ce nu trebuie sa faci si tot asa. labirintul.

ma umfla rasul vazand unde i-a dus pe budisti cu identificare emotiilor, vesticii au 7 parca.. budisti mult mai multe pe grade de putere dupa moment dupa intensitate dupa etc dupa etc (cititi emotii distructive de daniel goleman in dialog cu dalai lama).

treaba este simpla in schimb. dar egoul nu ne da ragazul sa vedem clar.

mintea si natura noastra este iubirea. orice altceva este o manifestare straina noua.

si aici vine egoul cu intrebarea, dar iubirea ce e? si incercad sa ii pui etichete, descrieri te indeparteaza de ea.

iubirea este. punct. se traieste in prezent. punct.

si ca sa nu lasam egoul sa rataceasca gasind fraza de mai sus de neinteles, egoul vede iubirea in recunostinta, daruire, iertare, smerenie, calm, bucurie, fericire, rabdare. acestea sunt fatete ale iubirii.

stiu ca pentru multi ideea (pragul) cum ca niste entitati ne-au dat mintea lor ca sa consume energia/emotionala, sau constiinta oamenilor pare tulburatoare. si totusi in toate religiile se vorbeste de un dusman nevazut.

sau merg si mai departe, oamenii au “personificat” energia pe care noi o numim ego. incarcand sa explice egoul sub influenta egoului… un cerc inchis se pare. dar daca acest ego este doar manifestarea unui vartej, cum sunt cele in apa? este o energie si atat. si ea se invarte pentru ca alte energii o imping asa si noi am picat la mijloc.

oricum alegeti sa ganditi, exista cale de iesire. si cu cat mai repede cu atata mai bine.

exista o legatura cu un labirint care este desenat in anumite biserici pe jos. si sunt zile in care oamenii  au voie sa il parcurga. 🙂

 

labyrinth-546px

 

acelasi labirint in gasiti si in castelul fermecat al lui Hasdeu de la noi din tara.

adevar

 

 

 

Advertisements

5 comments

 1. sunt alte fiinte, anorganice. nici bune nici rele. se pot face “aliante” sau relatii de dependenta cu ele.
  ele vin atrase de constiinta noastra, o percep asa cum percepem noi caldura focului iarna. (sau cel putin asa se spune)

  in relatiile pe care le stabilesc, daca sunt in pozitie de subordonare fata de oameni, ele pot fi facute sa faca diverse lucruri in lumea noastra, sa apara sub diverse forme, sa faca zgomote, etc.. la vointa “vrajitorului”.

  ele pot fi gasite si aici in lumea noatsra, dar si la hotarul dintre lumi. in zona dintre lumi anumiti aliati “omoara” acolo vrajitorul si il invie cumva inainte sa slujeasca omul.

  ele sunt fiinte energetice si care au constiinta. viata lor dureaza mult mult in comparatie cu a noastra. de aceea un dialog cu ele este dificil. dureaza pana raspund. noi avem intensitatea si frecventa mare, ele au timpul de partea lor..

  un “vrajitor ” poate sa aiba sau nu aliati.

 2. toate cele care sunt dincolo de limite, cunoastere etc pot avea un singur scop. ca fiinta omeneasca sa fie libera.

  ca sa fiu clar si limpede, toate tehnicile din castaneda, impecabilitatea, a fi luptator, sau om al cunoasterii, a trai viata asa, nu inseamna ca vom fi liberi garantat.
  ci ca vom avea o sansa doar. toata lupta este pentru o sansa nu pentru o certitudine.

  aliatii sunt folositori daca se potrivesc cu un scop anume.
  aspirantii nu au ce face cu ei, ba chiar pot fi lezati de aceste entitati, nestiind sa-si controleze emotiile.
  emotii la care aliatii raspund ca la comanda. 🙂

  orasul nu este benefic pentru aspiranti.. este bun doar pentru a te ascunde, la a te curata prin bai de multime de anumite chestii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s