starea de veghe – Gurdjieff

majoritatea oamenilor sunt intr-o stare de veghe. ei nu sunt treji, nu au constiinta treaza.

exista starea de somn, exista starea de veghe in care traiesc oamenii acum, si starea in care omul este constient pe deplin.

asa o fi? traim in stare de veghe si credem ca suntem treji? stapani pe viata noastra, constienti de ceea ce facem/traim?

omul are urmatoara structura

centru intelectual – analizeaza adevarat /fals  bine/rau

centrul emotional – analizeaza imi place/nu-mi place

centrul instinctiv – analizeaza agreabil/dezagreabil atac/aparare

centrul motor – analizeaza dinamic/static

centrul sexual – analizeaza placut/neutru

toate aceste centre au urmatoarele caracteristici – memoria sa proprie, asocierile sale proprii, gandirea sa proprie.

fiecare are 3 parti de gandire, emotiva, motrice

exista si alte corpuri, astral, mental dar ele nu sunt active.

daca sunteti atenti la voi insiva, veti vede ca toate actiunile vietii voastre vin din acesti centri. veti vedea ca reactionati la impulsuri exterioare cantarite prin centrii (cu memoria respectiva). omul traieste sub legea haosului, nu controleaza nimic. actiunile lui sunt haotice.

reactioneaza la ganduri, la imi place sau nu, la nevoia de a face miscare sau de a sta, la nevoia de a placea si tot asa.  omul nu-si aduce aminte ce a facut acum o saptamana, 3 zile sau chiar cu cateva ore in urma. la ce te-ai gandit acum 10 minute in urma? 20?

o stare de veghe deci. are sens..

munca trezirii incepe cu corpul fizic. el poate produce energie fina pentru dezvoltarea corpului astral. impreuna cu care poate dezvolta corpul mental..

perioada in care creste corpul astral este dificila. ca in tot ceea ce creste este nevoie de efort sustinut. dar odata dezvoltat corpul astral, nu mai este nevoie de atata energie ca in perioada in care el crestea..

pentru ca corpul fizic sa poata produce si inmagazina energie fina, trebuie in primul rand sa nu mai faca risipa. risipa prin grij, frici, obiceiuri , vorbarie fara rost, fixatii pe ce e placut si ce nu, pe atentia oamenilor, pe imaginea noastra, atasamente intr-un cuvant.

si gurdjieff vorbeste la fel ca si don juan (castaneda), ca si principiile din artele martiale care spun ca omul este ca un balon care este tinut in jos de niste greutati, tot ce ai de facut este, nu sa te fortezi sa te ridici, ci sa lasi in urma, sa tai cate un fir cu greutate.. . parte din aceasta tehnica o regasim si in religiile lumii.  calugarii renunta la tot, fachirii, budistii etc..

primul prag este acesta. sa fii constient ca esti in stare de veghe. daca tu crezi ca esti perfect treaz…

al doilea prag este tehnica descrisa mai sus. observare in primul rand a felului in care functioneaza omul prin acesti centrii, si mai apoi oprirea risipei.

al treilea este sa stii ca ai nevoie de ajutor. o alta persoana trebuie sa verifice ca faci ce trebuie pentru a te putea trezi.

aerul, hrana, gandurile, emotiile sunt hrana pentru om. avem nevoie de hrana curata si in cantitate potrivita.

extrase din “invataturile lui Gurdjieff”

All energy spent on conscious work is an investment; that spent mechanically is lost forever.

quote gurdjieff

Advertisements

11 comments

 1. Mă mai întreb si acuma, uneori, dacă nu cumva dorm si visez că sunt trează. Bine ai revenit. Io-s pe baltă da încerc să mă învăt utilizarea lui Ifone.

  • si ti-ai raspuns? 🙂

   ma uitam la stiri cu topoare prin tren, si zic sa iti iei spraiuri sau ceva pistoale :)).. sa nu mori nevinovata.

   bun ifonu, a-cia e interesata lumea de el. 🙂

   • Dacă te ia prin surprindere mori cu pistolu în poseta. Achiziție inutilă. Oricum nici în Stuttgart nu ne plictisim.
    Trezirea se pare că se face alternativ: te trezești, adormi iară, iar te trezești până perioadele de trezire sunt mai lungi decât alea de atipesti. La început am crezut că fac eu ceva gresit. Dar se pare că asa functioneaza. Poti confirma?

 2. Si da:
  1.nu moare nimeni nevinovat, eventual bebelusii si copiii. Io numa saptamana trecuta ce mi-am mintit cu juma de nerusinare pe cea mai buna prietena.
  2.daca banuim sau suntem constienti ca avem nevoie de ajutor unde gasim pe el sau ea care au trecut prin asta si ne poate indruma?

  • daca nu esti prima langa, apuci sa tragi te asigur.

   confirm perioadele de trezie, (as spune sclipiri) atata timp cat omul depune eforturi constante, sunt din ce in ce mai lungi.

   vinovat, nevinovat nu cunosc pe nimeni care sa spuna sigur una sau alta. teorii da, cum ca nu aveau karma buna, sau din contra altineva si-a facut karma negativa ucigand.

   2. grea intrebare ai pus. persoane sunt, dar oare poti sa duci? voi posta peste cateva zile despre ce inseamna pierderea egoului/forma umana.
   ai putea sa iesi pe usa si sa lasi totul in urma? tot, cunoscutii, familia, toata viata ta de pana acum? sa nu-i mai vezi niciodata? sa te supui cu totul alcuiva?

   ai vazut filmul intalniri cu oameni remarcabili? povestea rusului…

 3. Stai asa ca mi-am amintit de ceva si am ö o nedumerire.
  Vorbeam noi de upanisade si tu parca ziceai ca alea presupun un guru. Un invatator la picioarele caruia tre sa stai si sa asculti.
  Contradictie?

 4. contradictie nu este.

  problema este la guru. atata timp cat el sta sa i se pupe picioarele si se complace in situatiile in care este admirat, etc.. consider ca acel guru nu este trezit. ci doar a ramas cu 2 pitici, unul numit suferinta si unul bine ca sunt mai sus cu o treapta si voi veniti taras si va trezesc eu, da nu stiu cand..
  statul si ascultatul, iar.. le cam place sa se auda vorbind, si disecand mintea. ori mintea este precum fractalii, infinite combinatii.

  o fapta face cat o mie de vorbe.

  ar mai fi de spus dar ai prins ideea.

  nu rezonez eu cu upanisadele… sau cu guru-shi care stau in fund all day long. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s