vointa proprie – coloana vertebrala noua vs ego

definim un pic ego dupa gurdjieff asa..

in fiecare om esti tu si persoana cu numele tau. (aici este cheia frazei “iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”). tu nu ai vointa. persoana cu numele tau are.

pentru ca tu sa fii liber trebuie sa faci un tur de forta si sa te reduci la zero impreuna cu persoana cu numele tau. pana nu moare egoul, aceasta persoana, nu poti fi liber.

si chiar dupa ce ajungi sa fii liber daca nu ai vointa ta, care te tine drept o sa fi ca un copil intr-un magazin cu jucarii. o sa sari din jucarie in jucarie fara rost..

cum moare egoul? egoul este cel care stapaneste cinematograful vietii tale. tu esti spectator care nu stie ca se poate ridica, sau care stie ca poate cere alt film sau.. sau.

egoul va cadea cu “cantec” . va face galagie mare, se va infuria, va suferi, va da vina pe el, pe ceilalti pe dumnezeu pe viata, va ceda temporar, te va ajuta chiar o vreme sa fii liber etc…  ba chiar in ultima instanta va vrea sa moara.

atentie, el are minte, trairi, simtaminte, este aproape viu, si daca te identifici cu el vei rataci drumul. problema este ca tu ai nevoie de felul in care vede egoul. el nu trebuie sa moara inainte ca tu sa fii independent.

egoul trebuie sa lase puterea atat. el mai este numit tonalul.

un om nu este betiv, sau ii plac jocurile de noroc sau etc.. el este asa pentru ca tonalul, egoul lui este asa.  asta pentru intelegerea celor din jur.

vointa ta se dezvolta din momentul in care egoul incepe sa se diminueze ca urmare a eforturilor constiente de zi cu zi.

e important sa iti amintesti de tine. sa nu te confunzi cu persoana care are numele tau.

tehnici pentru integrarea egoului, depinzand de tipul de lupta, agresiva/pasiva rapida/lenta integrare/iubire

hranirea demonilor – in care cele mai mari frici sunt personificate, le intrebi pe fiecare ce nevoi au iar apoi tu te transformi in acea nevoie hranind “demonul”. moment in care acesta este trecut prin alchimie si devine o forta  a ta.

iubirea de aproape – iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti. intai in interiorul tau si apoi odata trezit poti sa faci ceva si pentru cei din jur.

unificarea contrariilor nlp – in care partile “bune si rele” sunt asezate la o masa si se discuta nevoile lor. se observa apoi ca fiecare vrea de fapt “binele” dar se cearta pe “cum” sa faca.

oglinzile magice Bardon – oglinda  care arata ce faci bine si oglinda care arata ce faci rau, vezi exercitiile lui franz bardon

calatoriile cu calauza – calatorie energetica in care descoperi scopul mai inalt, nu idealuri artificiale create de sistemul societatii de azi

hipnoza regresiva – iti faci lista de intrebari, plus experienta celui care face hipnoza (recomand Violeta Stoica vezi link)

mushroom

 

 

 

Advertisements

9 comments

 1. Discutam zilele trecute cu „cineva”, care zicea că cel mai important acum este pentru mine să-mi amintesc și mai spunea că este o chestiune de intenție.Am senzația că „a-ți aminti” înțeleg cumva greșit. Tu ai ieșit din amnezie? Poți să-mi spui în linii mari la ce se referă de fapt „aminti”?

  • eu, si eu calator, imi amintesc mai uit.. 🙂

   a-ti aminti de tine inseamna sa intelegi ca esti tu si egoul/instalatia straina/mintea mica/dialogul interior. tot ceea ce faci zi de zi este facut de ego. sa observi cat mai mult posibil cum persoana smaranda face zilnic ceea ce face.
   este o chestie fina, omenii in general nu pot face diferenta. ei se identifica cu egoul si tot ceea ce fac ei spun ca fac ei insisi.
   la inceput intentionezi sa te observi, ” i-a uite ce gandeste smaranda acum, iata ce face, iata cum sta, uite ce ganduri are in cap etc” sa-ti vorbesti pe nume in ganduri.
   dupa ce obeservi si aduci in lumina/constiinta egoul el isi pierde din putere, observi ca nu te mai identifici cu el, si exersand constant starea de constiinta esti din ce in ce mai mult in tine, nu in ego.
   cu fiecare efort constient se dezvolta apoi vointa cu care stai dreapta ca om liber.

  • ei depinde de perspectiva.

   umbla o poveste cu un ucenic de calugar care pana sa dovedeasca ca chiar asta vrea, este arondat unul calugar cu experienta spre ascultare. ce spunea calugarul trebuia sa faca ucenicul.
   intr-o zi calugarul spuse ucenicului sa taie si sa scoata toti trandafirii din fata chiliei, din gradina.
   ucenicul ramane stana, se uita la florile acelea frumoase, si nu-i venea sa faca un lucru asa rau. de ce sa distrugi florile?
   stand si gandind, ia decizia sa nu faca nimic.
   seara cand vine calugarul il intreaba de ce nu a facut ce trebuia. ucenicul raspunse ca nu am putut sa fac un rau asa florilor.
   calugarul spuse, rau ai facut ca nu ai ascultat. trandafirii ce ii vezi sunt pe moarte, sunt batrani si doar anul asta au mai rodit. trebuie sa facem loc pentru cei noi, sa-i sadim si asta acum inainte de venirea iernii.

   ce e binele, ce e raul?

   unui om care vrea sa fie liber de ego, ii se dau tot felul de munci grele care il duc la limita. daca vezi cat sufera ai zice ca ii se face rau, realitatea fiind alta..

   cautai un motiv, sau doar ai facut o afirmatie despre ce poti si ce nu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s