cunoscut, necunoscut si incognoscibil

lucrarea lumii este imensa, complexa si cu multe aspecte. pe drumul cunoasterii sa pastram echilibrul zic..

ceea ce cunoasteam este o infima parte.

ceea ce este necunoscut si poate fi cunoscut este si el o infima parte, care poate fi descrisa partial, doar cu aluzii/principii si imagini interpretabile si ele.

simturile din cunoscut adapteaza si interpreteaza necunoscutul facandul .. cunoscut cumva.

este nevoie de dezvoltarea altor corpuri subtile, care cu simturile/(constiinta) lor deosebite de cele din cunoscut, sa poata intelege mai mult din necunoscut.

si tot asa.

incognoscibilul te poate sminti/zdrobi in cateva clipe. sminteala este saltul de la cunoscut peste necunoscut, in incognoscibil.

ratiunea nu concepe ca exista ceva irational, decat in teorie.

sau altfel spus sa amesteci cu mana fizica in soare in timp ce privesti cu ochii fizici facand asta.  sau altfel spus.. 🙂

sa tinem in balanta spaima de a fi om cu minunea de a fi om.

la urma urmei ratiunea este si ea.. un instrument de observare care ne-a captivat o vreme.. indelungata. si totusi, o fi ratiunea limitata dar nici fara ea nu putem.

iata cate lucruri se petrec inauntrul nostru in momentul in care primim o informatie din exterior, observati cate filtre, cate judecati, cate analize peste care adaugati emotii actuale si trecute si abia apoi iese un raspuns..

nlp-moc

 

oare ce alte instrumente (grade de constientizare) mai avem in alte corpuri si nu le folosim?

discovery_so_clear_by_parablev-d3c9rfr

 

Advertisements

8 comments

  • o fi 🙂

   cam asa arata o reprezentare generala a felului in care traducem informatiile primite.
   schita este facuta din NLP, programare neurolingvistica.

   daca facem zoom pe fiecare feliuta vom vedea ce anume ne-a facut sa luam o decizie sau alta, sau sa traducem anumite informatii energetice in felul in care le “vedem”.

   trebuie studiat nlp, pentru intelegerea mintii umane. de exemplu reprezentarile interioare pot face diferenta intre interpretarea unor energii/entitati sub forma de dragon sau cascada sau copac falnic etc..

   • Am înțeles că fără translator nu am avea nici posibilitatea perceperii (creierii?) spațiului și timpului. Ar fi cumva ca la un cinematograf 3d dar fără ochelarii speciali.

 1. cine poate spune ca e asa sau nu?

  poate intelegem gresit elefantul/spatiu,timp din cauza “traslatorului’ actual.. 🙂

  dar ca principiu ai inteles bine, atata timp cat explicatia adevaratului explica adevarul.

  Se povesteste ca la un moment dat, la Buddha au venit un grup de discipoli.

  “Maestre, aici în sat traiesc o multime de ermiti si intelectuali care se complac întro continua disputa, unii spunând ca lumea este infinita si eterna, ceilalti ca ea este finita si muritoare; unii spun ca sufletul moare împreuna cu corpul în timp ce ceilalti ca el traieste etern si asa mai departe. Ce poti sa spui Maestre în ceea ce îi priveste?”

  Privindu-i, Buddha le-a raspuns,

  “Cânva demult traia un rege care chemându-si servitorii le-a spus: ‘Adunati-va cu totii, servitori credinciosi, apoi mergeti de strângeti la un loc pe toti oamenii nascuti orbi din împaratie, pentru a le arata un elefant.’”.

  “Prea bine, marite rege” au spus servitorii, dupa care fiecare a plecat spre a îndeplini voia regelui lor.

  Când toti cei nascuti orbi au fost adunati în locul desemnat de rege, acesta a venit în mijlocul lor si le-a spus, “Acesta este un elefant”. Apoi unui orb i-a prezentat capul elefantului, altui orb i-a prezentat trompa, altuia urechea si asa mai departe, spunându-i fiecaruia ca ceea ce i-a aratat a fost un elefant.

  De fiecare data când regele prezenta elefantul unui orb, îl întreba pe acesta,

  “Asadar orbule, ai vazut cum arata un elefant? Spune-mi acum, ce fel de lucru este un elefant?”

  Cei carora li s-a prezentat capul elefantului au spus ca elefantul este ca o oala. Apoi cei carora li s-a aratat urechea au spus ca elefantul este ca un cos de fructe; cei carora li sa-u aratat coltii de fildes ai elefantului au spus ca elefantul este ca un plug; cei carora li sa-u aratat trunchiul elefantului au spus ca elefantul este ca un grânar; cei carora li sa-u aratat picioarele au spus ca elefantul este ca si coloana care sustine un templu; cei carora li sa-u aratat coada au spus ca elefantul este ca o perie.

  Apoi toti orbii adunati în acea piata au început sa se îmbrânceasca si sa tipe, “Asa arata elefantul!”, “Ba nu, elefantul nu arata asa!”, “Ba da!”, “Ba nu!”. În curând lucrurile au scapat de sub control si orbii s-au luat la cearta.

 2. Îmi amintesc că acu 3 ani probabil, la pescuit fiind, în scaunul meu de asistentă de pescar, am privit iarba din față. Aceasta a început să unduie ca valurile mici ale unui lac. Tot pământul din fața mea curgea unduindu-se. Partea bună a fost că știam deja vag despre cum lucrează percepția și cu toate acestea rațiunea a creeat panică. Panică pe care am respirat-o încet.

  • daa, metoda e super. contamplare, se opreste dialogul interior, se reincarca bateriile repede..

   sa incerci sa vezi asa un paraias de munte care are valuri. la un moment dat imaginea “ingheata” apa nu mai curge iti poti plimba privirea pe fiecare val etc..

   bun asa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s