marul.. si reprezentarile interioare

reprezentari interioare = tipul informatiilor din memorie referitor la caracteristicile fiecarui lucru/obiect/traire pe care  o avem in memorie.

poveste simpla.

intr-un grup de 8 oameni.. cineva spune.. ” eu am sa spun un cuvant, iar voi ceilalti il veti vizualiza in minte, inchizand ochii daca trebuie… vizualizati obiectul ca si cum ar fi real.”

” acum voi spune cuvantul…. mar. ”

” vizualizati un mar…  gata?”

“gata, au raspuns ceilalti.. ”

” acel cineva intreaba, descrie-mi marul.. cum arata

primul a spus, un mar rosu, lucios.. a doilea a spus, eu am vazut un mar verde, tare.. a 3-a persoana a spus marul meu este galben.  a 4-a a spus ca marul ei era galben cu putin rosu…. si tot asa.. unul nu semana cu altul…”

” atunci cineva a spus ca, comunicarea inseamna raspunsul primit.

daca la un obiect asa simplu avem atatea intelegeri interioare, va inchipuiti ce inseamna sa explici clar, stari, vise, viziuni ale altor lumi, alte sisteme cognitive, situatii in care sunt implicate mai multe persoane etc?”

cuvintele pot fi o rigla doar la scara vietii. o rigla nu poate masura gustul cafelei indiferent cum si de cate ori este scufundata intr-o cafea.

daca nu ai descrie in cuvinte, cum ai putea transmite ceea ce vezi, simti, auzi altfel..?

in silmarillion se spune ca cei Mari puteau comunica unul cu altii scufundadu-se si deschizandu-se unul altuia in impartasire.. suflet gand minte tot.. practic unul traia ce a trait/simtit/vazut etc celalalt.. si invers.

comunicarea inseamna nu doar emisie (a spune) ci si receptia (emisia pe canalul pe care altul sa poata receptiona/intelege si raspunde)

deci.. eu zic.. mar..

 

Advertisements

7 comments

  1. După ce îl vindecă, il Separatio îi spune lui Amantes că poate să trăiască atâta cât vrea căutând să afle rostul a toate. De ce Amantes, care probabil trăieşte şi azi, cautând, nu i a cerut lămuriri lui Separatio?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s